Založ si blog

Štandard je mierny nadštandard: autentickosť či imitácia nestrannosti ?-TREBA to s ním ale skúsiť !

Za peniaze pána Nuneza a za pomoci pánov Danišku, Daniša a spol. sa nám tu objavilo médium s názvom Štandard. Začalo okolo seba šíriť povesť objektívneho, nadstraníckeho mejnstrímu. Potešiteľné, -keby človek pri bližšom pohľade na Štandard nezistil, že ide tu a tam len o pozitívnejšie premaľovaný zlatý štandard našej mejnstrímovej žurnalistiky. Keby človek nezistil, že tamojší novinári narábajú s veľmi podobnými frázami a floskulami, ako ich kolegovia v Sme, Denníku N, Pravde a pod. Jednoducho-keby človek nezistil, že aj Štandard je štandardne taký mejnstrímový ako je to na Slovensku štandardné. Avšak istá zmena tu predsa len je: to, čo sa napr. v Sme podáva po žufaniach ako v závodnej jedálni, tu sa to kvapká po kvapkách ako v nemocnici.

Podstatné je, že protificovské, protivládne tvrdenia sa neraz aj v Štandarde považujú za dogmy, za axiomy, ktoré nenačim ďalej analyzovať, lebo sú to tvrdenia v bratislavskej kaviarenskej bubline považované za „pravdivé“. O čo ide ? Pomôžme si takýmito akože „pravdami“ z nedávneho rozhovoru D.Daniša s premiérom R. Ficom. Z rozhovoru mi vyplynulo, že Štandard v zhode s opozíciou považuje za použiteľné aj takéto „pseudo-pravdy“:

  • Ficovci proklamovali pred voľbami upokojenie spoločnosti, – no po voľbách vraj vinou vlády je v SR ešte väčší konflikt, ako predtým; -nuž samozrejme, že to tak je, keď terajšia opozícia od prvých sekúnd vzniku novej vlády brutálne útočí na každý jej krok, na každý návrh zákona či bod, ktorým súčasná vláda chce plniť svoj volebný a vládny program.
  • Ficovci sú vraj príliš radikálni, nedemokratickí, revanšistickí – v skutočnosti sa správajú oveľa menej radikálne, než ako to od Smerákov očakávajú ich voliči.
  • Ficovci sú vraj dvojtvárni-jedno hovoria doma svojim voličom, druhé v Bruseli partnerom z EU alebo NATO alebo Američanom v rokovaniach s nimi-príkladom je tzv. obranná zmluva s USA, ktorú Ficovci pred voľbami odmietali a teraz, keď vládnu, tak ju ticho akceptujú: táto falošná „pravda“ bola nedávno vyvrátená udalosťami na schôdzke v Paríži, v Prahe a po nich; Fico tam všade hovoril presne to isté čo doma-a v dôsledku toho sa stal akoby „persona non grata“; pokiaľ ide o zmluvu s USA, vláda jasne deklarovala, že rokuje o jej úpravách; Fico ak by mohol, tak ju zruší-ibaže ona platí 10 rokov a zrušiť sa dá iba so súhlasom oboch strán.
  • Ficovci pred voľbami tvrdili, že na Ukrajinu nedajú ani náboj, dnes naše zbrojovky na komerčnej báze na Ukrajinu zbrane vyvážajú, opäť sú teda dvojtvárni; táto zdanlivá „pravda“ má jednoduché vysvetlenie: vláda R.Fica je koaličná-politika SR voči UA je výsledkom kompromisu s Hlasom ,ktorý nebol tak ostro proti vývozu zbraní zo SR; áno, vláda SR by mohla priame vývozy zbraní z našich zbrojoviek zakázať, no výsledkom by bolo, že tieto vývozy by sa aj tak diali cez tretie osoby; výsledok by bol rovnaký /zbrane zo slovenských zbrojoviek by aj tak prišli na UA/, no zisky našich fabrík by boli oveľa nižšie, ohrozili by sme si svoje tradičné trhy a ohrozili by sme aj zamestnanosť v regionoch, kde sa už zbrane a munícia vyrábajú takmer 100 rokov. Aby sa zbrane vyrábali aj naďalej a so ziskom, musel nedávno štát ako spolumajiteľ zbrojoviek poskytnúť zo zisku týchto fabrík 100 mil eur na ich ďalší rozvoj-inak by ich konkurencia zožrala; toto pochopí každý, iba zlomyseľný opozičný novinár nie.
  • Fico s vyslaním vojakov na UA vraj konšpiroval. Nikto z NATO ich tam totiž zatiaľ neposlal. Nuž áno, oficiálne neposlal, no kroky týmto smerom Macron ďalej robí, Je azda konšpiráciou Macronov plán vyslať na UA zatiaľ iba 2000 vojakov ?
  • Ak vraj Ficovci naozaj chcú mier na UA, nech vypracujú mierový plán a prinútia Putina, aby ho akceptoval a aby ihneď opustil okupované územia. Toto je riadna podlosť, toto je totálna absurdnosť, tlačená Slovákom do hláv opozičnými médiami typu Sme, Denník N ale bohužiaľ aj Štandardom. Pravda je taká, že ani SR a ani nikto iný nikdy žiaden mierový plán pre situáciu na UA nevypracoval a nevypracuje. Urobiť tak totiž musia iba Rusi a Ukrajinci samotní; nikto iný iba oni sami; pomoc SR je možná iba v tom, že prestane posielať do vojny štátnu vojenskú pomoc a bude vyzývať obe bojujúce strany k prímeriu a k mieru.
  • Ficovci sa vraj voči UA vyjadrujú grobiansky, menej korektne než iní európski diplomati a politici; tým vraj Ficovci kazia imidž SR v zahraničí a izolujú ju. Toto je typicky opozičný nezmysel. Otvorenosť vedúceho politika nikdy a nikde prestíž jeho krajiny neznížila. Naopak, zvýšila jej predvídateľnosť a prinútila okolie, aby začalo brať daný štát do úvahy ako štát vyžadujúci rešpekt a štát suverénny.
  • Ficovci vraj brutálne tlačia na zmenu trestnej legislatívy-aby pomohli svojim kamarátom zbaviť sa obvinení a likvidujú špecializovanú prokuratúru, ktorá im /ako inak…/ zaslúžene išla po krku. Pred voľbami údajne Smer o zrušení ÚŠP nehovoril. Tento typicky opozičný nezmysel bohužiaľ prevzal aj Štandard. Znovu treba Štandardu pripomenúť, že Ficova vláda je koaličná a každá koaličná strana mala o ÚŠP svoju predstavu. Predstava nie je dogma. po lepšom poznaní reality sa môže zmeniť. To nie je pretvárka, to je realpolitika. Pri TZ nejde o žiadnu pomoc kamarátom. Posledné rozsudky súdov /vrátane ÚS/ ukazujú, že sa veci vyvíjajú k lepšiemu aj bez novely TZ. Akurát, že to bez tej novely ide pomalšie. Na slobodu pre „kamarátov Smeru“ ale postačí, že sa sudcovia prestali báť Lipšica a spol.; zákon sa do SR pomaly vracia.
  • Ficovci dali vypracovať novelu TZ obvineným osobám, ktoré si riešia novelou svoj problém, čo je vraj nemravné svinstvo. Škoda že tento nezmysel prevzal od Sme a i. aj Štandard. Lintner, Para a Gašpar, o ktorých ide, neboli právoplatne odsúdení. Podľa práva sú nevinní a môžu pokojne robiť aj na nových zákonoch. Okrem toho, pozícia týchto ľudí sa v priebehu času a súdnych konaní mení. Dr.Para bol napríklad už spod obvinení oslobodený. Okrem toho na novelách robili aj desiatky ľudí bez akýchkoľvek obvinení.
  • Ficovci vraj prekračujú právomoci výzvami predsedovi ˇUS a i. -Opozičná hlúposť-nijaký zákon to nezakazuje. Naopak, takýto postup vlády čistí vzťahy v štáte. V exekutíve i v súdnej moci.
  • Ficovci vraj intrigujú proti Markíze a komerčným médiám. Chcú zaviesť cenzúru a mediálnu totalitu. Opäť opozičný nezmysel, ktorý preberá aj Štandard. Ficovci sa hlásia iba k tomu, že štát pod ich vedením nebude kŕmiť komerčné médiá, ktoré sú protivládne…

Suma sumárum, bolo by ešte veľmi predčasné a naivné tvrdiť, že Štandard sa vymyká slovenskému mejnstrímovému /opozične ladenému/ koloritu. Áno, Štandard nepoužíva také jednoznačne ficofóbne predsudky ako Sme či Denník N. No väčšina diskurzu na stránkach Štandardu vychádza z tých istých chimér ako je to vo zvyšku mejsntrímu. Štandard sa musí oslobodiť od kaviarenských floskúl a nájsť si svoje vlastné autentické idey a vlastné témy. Aké ? Napríklad tému o tom, kto je naozaj, de facto – na Ukrajine agresor. Názor, že sa na Ukrajine začal ako prvý správať agresívne Kyjev v SR zastáva asi štvrtina občanov. Možno aj viac, ale v situácii keď všetci, vrátane vládnych strán tvrdia, že agresorom je Rusko sa to boja povedať nahlas.

Ak chce byť Štandard nestranným médiom, musia si v ňom nájsť svoje témy aj ľudia s priateľskými postojmi k Rusku, alebo ľudia bez jednostranne kritického názoru na časy socializmu. Štandard si jednoducho musí nájsť svoju vlastnú autentičnosť, bez kopírovania tém či stereotypov opozične ladených „slovenských“ médií.

Štandardu by prospelo, keby sa ďalej vyvíjal cestou, akú ukázal cestou rozhovorov á la D.Daniš. Interview so „zakázanými“ či utajenými ľuďmi /Mečiar, Čarnogurský, Prokeš, arcibiskup Sokol, Slota, Tkáč, ale napr. aj Markuš a jeho názor na Zoru Jaurovú…/, reportáže a témy, ktorým sa Sme, Pravda či Denník N vyhýbajú-to je cesta od imitovania neutrality k autentickosti. Pseudo-mudrovanie na tému kde urobil Smer strategickú chybu, či sa mal alebo nemal pustiť do novely TZ a rušenia ÚŠP a podobné kratochvíle pána /tajného vodcu národniarov/ Danišku, to je cesta k nude a insitnosti….

-Napriek výhradám, Štandard je predsa len o niečom inom ako Sme, Denník N či Pravda. Je to trochu iná kaviareň. Treba si ho naklikať. A občas aj prečítať. Prečítať s porozumením. Oplatí sa.

Jedna noha tu-druhá tam. Zvolen pri Váhu…

27.04.2024

Upozornil ma na to môj učiteľ, t.č. už na dôchodku. Starý pán kvôli duševnej gymnastike sleduje rád rôzne vedomostné súťaže. Pre dospelých ba dokonca aj pre mládež. Keď sme naposledy boli spolu, reč prišla aj na túto jeho záľubu. Debata sa otočila na vedomostnú úroveň súťažiacich No a vtedy pán učiteľ zalomil rukami, Vraj je šokujúce, ako málo ľudia po 40-ke [...]

Na RTVS sa vraj nikto nesťažuje-tak prečo ju rušíte !

26.04.2024

Takýto dohodnutý obranný slogan majú nacvičený Machaj a jeho čiernokošeliarska partička, politici z PS, SaS a spol. ale najmä kadejakí objektívne neobjektívni novinári , vystupujúci všemožne proti súčasnej vláde a proti akýmkoľvek jej návrhom zákonov. Progresívne liberálni činovníci sa čudujú, prečo chce Fico a spol. meniť RTVS. Prečo chce meniť súčasnú RTVS [...]

Kam mizne zdravý rozum novinárov ?

25.04.2024

Dnes zmizol z titulky kolegovi blogerovi slušný článok, ktorého jediným „prehreškom“ bolo, že kritizoval novinárov z aktuality.sk. Vzniká podozrenie, že medzi mejnstrímovými novinármi je akýsi stavovský protivládny kartel. Podľa neho každá kritika voči protivládne orientovanému novinárovi sa zablokuje nielen na danom médiu ale aj na všetkých ideovo [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

feren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 51729x
Priemerná čítanosť článkov: 2249x

Autor blogu

Kategórie