Založ si blog

Smer nikoho zo svojich nepožiera, Šimečkovo PS však najbližších partnerov áno

Akýsi jojkársky moderátorík s priškrteným hlasom a vypúlenými očami dnes pri zmienke o tom, že PS vyhralo eurovoľby zásluhou vycicania ostatných liberálnych strán /SaS, Demokrati…/ víťazoslávne vyhlásil, že aj Smer vo voľbách vycical iné strany /Hlas, SNS/ len aby zvíťazil. Ó ako hlbokomyseľné, ó aká geniálna analógia, – ó aké trápne!

Prečo ? Nuž poďme pekne po poriadku. Po prvé, Smer na rozdiel od PS nešiel do volieb s heslom poraziť šimečkovcov za každú cenu. Smer na rozdiel od šimečkovcov nenabádal voličov iných strán, aby obetovali svoje tradičné preferencie v záujme vyššieho princípu mravného – porážky konkurenta. Nie Smer ale PS nabádalo voličov nech hodia lístok nie svojej SaS, Demokratom či matovičkárom, -ale Progresívnemu Slovensku. Smer v čase pred voľbami nepodriaďoval celú svoju politickú aktivitu porážke oponenta za každú cenu a všetkými možnými aj nemožnými prostriedkami.

Po druhé, Smer si išiel v eurovoľbách svoje. Jeho cieľom bolo dostať do Bruselu väčšinu takých poslancov, ktorí budú predĺženou rukou vlády SR v EP a ostatných euroštruktúrach. Smer svoj cieľ definoval pozitívne, v prospech víťazstva pro-slovenských kandidátov, nie negatívne, -aby niekoho-napr. šimečkovcov porazil. Je prirodzené, že Smer urobil v kampani všetko, aby tými pros-slovenskými poslancami boli kandidáti Smeru, no nikdy od voličov iných pro-slovenských strán nežiadal, aby zo strategických dôvodov svoje strany /Hlas, SNS, Republiku…/ „zradili“ a v záujme porážky šimečkovcov volili len a len Smer.

Volebné výsledky dnes ukazujú, že víťaznej PS sa jej cieľ podaril. Porazilo Smer. Porazilo ho naozaj asi aj preto, že vycucalo iné liberálne strany /SaS, Demokrati/. Porazilo ho na úkor prežitia svojich prirodzených partnerov. PS porazilo PS, lebo skanibalizovalo SaS, Demokratov, matovičkárov, možno čiastočne aj KDH-ákov.

Volebný výsledok Smeru tiež nie je zlý. Dosiahol viac hlasov ako naposledy. Zdalo by sa, že je to aj preto, že smerákov volilo veľa voličov Hlasu, SNS a pod. Môže to byť pravda, no nejde o výsledok cieľavedomej kampane Smeru ale o prirodzenú reakciu časti voličov Hlasu a SNS na udalosti spojené s atentátom. Ide skôr o prejav solidarity s partnerským Smerom a o prejav súcitu s jeho trpiacim predsedom Ficom.

Že v prípade presunu voličov od SaS, Demokratov a matovičkárov ku PS ide o čosi úplne iné ako pri presune voličov od Hlasu a SNS ku Smeru, o tom svedčí aj výsledok ďalšieho partnera Smeru v rámci národno-sociálnej komunity – o tom svedčí výsledok Republiky. Republika sa stala tretím najsilnejším subjektom eurovolieb. Oproti vládnemu Hlasu mala Republika takmer dvojnásobok hlasov. Nuž a oproti „bratskej“ SNS mala Republika dokonca 6 krát viac hlasov. O čom to svedčí ? Nuž iba o tom, že došlo k presunu hlasov od SNS ku Republike ale aj od Hlasu k Republike, ba dokonca aj od Smeru k Republike…

Neveríte ? Nájdite si môj blog z 5. júna. V ňom sa prihováram ľavicovým a národným voličom, aby volili Republiku. Pre jej radikálnejší postoj k EU a kvôli tomu, že predseda Republiky Uhrík bol v Bruseli jediným skutočným bojovníkom za slovenskú vec. Článok mi admin z neznámych príčin stiahol z titulky, no z osobnej skúsenosti viem, že sa mu aj za pár minút podarilo presvedčiť okolo 20-ky voličov Smeru, aby do EP volili Uhríka a Mazureka, -teda kandidátov, u ktorých je záruka, že v Bruseli Slovensko a Slovákov nesklamú.

Nech je akokoľvek, nazdám sa, že polovica voličov Republiky sú radikálnejšie ladení pôvodní voliči Smeru a štvrtina voliči SNS. Takže paradoxne, nie Smer vycical partnerskú Republiku, ale naopak, Republika prebrala Smeru 5-6% hlasov. A rozhodla tak o tom, že Šimečka a spol. už tretí deň môžu po médiách vykrikovať, akí sú oni geroji a ako oni toho Fica konečne porazili…

Smer na rozdiel od PS v ďalšej politickej práci nechce nikoho zo svojho pratnerského tábora zožrať. Nechce sa s nikým spojiť, dokonca ani len s takmer identickou stranou Hlas nie. Smeráci dnes verejne naznačili, že im status quo, teda existencia dvoj sociálnodemokratikých strán vyhovuje. Že je to vec strategicky výhodná. A že budú podporovať autonómne fungovanie Hlasu. Pokiaľ ide o SNS, Smer sa priam otcovsky staral o dostatok počtu hlasov pre ňu už v parlamentných voľbách v septembri. Aj dnes drží Smer nad SNS akoby patronát. Smer zrejme aj v najbližšom období urobí všetko pre to, aby sa SNS oklepala z eurovolebnej porážky a posilnila znovu do pozície dôstojného člena silnej vládnej koalície.

Takže tak, milí novinárikovia. Smer nejde svojim najbližším partnerom po krku /len aby porazil šimečkovcov/. Smer si svojich partnerov do súčasnej a budúcej vládnej spolupráce /Hlas, SNS, Repuliku, možno aj maďarský Szovetség či KDH/ váži a stará sa, aby prosperovali. Smer si vidí ďalej od nosa. Smer investuje aj do zajtrajška. Preto je Smer – či sa to niekomu páči alebo nie, či to niekto považuje za primitívnu stranícku propagandu alebo nie, – stranou budúcnosti.

Česi si z nás Slovákov robia zase „srandu“

26.06.2024

Rozhodnutie policajného vyšetrovateľa Polície Českej republiky o tom, že schvaľovanie atentátu na premiéra Fica a výzva na jeho dokonanie nie je v ČR trestný čin ale že je je to legitímny prejav slobody názoru je podľa niektorých českých publicistov iba právny názor tohto policajta. Podľa českých publicistov a politických komentátorov to nie je názor českej vlády, [...]

„Slovenské hrdinstvá“ na nesprávnej strane histórie

22.06.2024

Včera bola v Lipanoch-Rožkovciach okr. Sabinov malá slávnosť. Maďarskí aktivisti tam /niektorí v uniformách husárov resp. honvédov/ znovuodhalili pomník asi 200 Uhrom, ktorí pred 175 rokmi pri Sabinove padli v rámci boja Budapešti proti Viedni a proti rakúskym cisárom pozvaným ruským kozákom. Inštruovaní Orbánom sa maďarskí rečníci zmienili včera aj o tom, že medzi [...]

Nadstranícky prezident Pellegrini je NEZMYSEL

16.06.2024

Tradičným mýtom slovenskej politiky je mýtus o nadstraníckom, nezávislom prezidentovi, ktorý by mal byť „prezidentom všetkých“. Ktovie, odkiaľ sa k nám tento nezmysel dostal, lebo nič nie je tak vzdialené skutočnej realite ako „nadstranícky prezident“. Ani vo svete a ani u nás na Slovensku. Zo zahraničia sa k nám tento nezmysel ťažko dostal, pretože [...]

von der Leyen, Kallas, Costa

Členské štáty rozdelili v únii moc. Kto ju získal?

27.06.2024 23:31, aktualizované: 28.06.2024 00:38

Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli na rozdelení hlavných pozícií v rámci EÚ inštitúcií.

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

feren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 102412x
Priemerná čítanosť článkov: 2328x

Autor blogu

Kategórie