Založ si blog

Smer nikoho zo svojich nepožiera, Šimečkovo PS však najbližších partnerov áno

Akýsi jojkársky moderátorík s priškrteným hlasom a vypúlenými očami dnes pri zmienke o tom, že PS vyhralo eurovoľby zásluhou vycicania ostatných liberálnych strán /SaS, Demokrati…/ víťazoslávne vyhlásil, že aj Smer vo voľbách vycical iné strany /Hlas, SNS/ len aby zvíťazil. Ó ako hlbokomyseľné, ó aká geniálna analógia, – ó aké trápne!

Prečo ? Nuž poďme pekne po poriadku. Po prvé, Smer na rozdiel od PS nešiel do volieb s heslom poraziť šimečkovcov za každú cenu. Smer na rozdiel od šimečkovcov nenabádal voličov iných strán, aby obetovali svoje tradičné preferencie v záujme vyššieho princípu mravného – porážky konkurenta. Nie Smer ale PS nabádalo voličov nech hodia lístok nie svojej SaS, Demokratom či matovičkárom, -ale Progresívnemu Slovensku. Smer v čase pred voľbami nepodriaďoval celú svoju politickú aktivitu porážke oponenta za každú cenu a všetkými možnými aj nemožnými prostriedkami.

Po druhé, Smer si išiel v eurovoľbách svoje. Jeho cieľom bolo dostať do Bruselu väčšinu takých poslancov, ktorí budú predĺženou rukou vlády SR v EP a ostatných euroštruktúrach. Smer svoj cieľ definoval pozitívne, v prospech víťazstva pro-slovenských kandidátov, nie negatívne, -aby niekoho-napr. šimečkovcov porazil. Je prirodzené, že Smer urobil v kampani všetko, aby tými pros-slovenskými poslancami boli kandidáti Smeru, no nikdy od voličov iných pro-slovenských strán nežiadal, aby zo strategických dôvodov svoje strany /Hlas, SNS, Republiku…/ „zradili“ a v záujme porážky šimečkovcov volili len a len Smer.

Volebné výsledky dnes ukazujú, že víťaznej PS sa jej cieľ podaril. Porazilo Smer. Porazilo ho naozaj asi aj preto, že vycucalo iné liberálne strany /SaS, Demokrati/. Porazilo ho na úkor prežitia svojich prirodzených partnerov. PS porazilo PS, lebo skanibalizovalo SaS, Demokratov, matovičkárov, možno čiastočne aj KDH-ákov.

Volebný výsledok Smeru tiež nie je zlý. Dosiahol viac hlasov ako naposledy. Zdalo by sa, že je to aj preto, že smerákov volilo veľa voličov Hlasu, SNS a pod. Môže to byť pravda, no nejde o výsledok cieľavedomej kampane Smeru ale o prirodzenú reakciu časti voličov Hlasu a SNS na udalosti spojené s atentátom. Ide skôr o prejav solidarity s partnerským Smerom a o prejav súcitu s jeho trpiacim predsedom Ficom.

Že v prípade presunu voličov od SaS, Demokratov a matovičkárov ku PS ide o čosi úplne iné ako pri presune voličov od Hlasu a SNS ku Smeru, o tom svedčí aj výsledok ďalšieho partnera Smeru v rámci národno-sociálnej komunity – o tom svedčí výsledok Republiky. Republika sa stala tretím najsilnejším subjektom eurovolieb. Oproti vládnemu Hlasu mala Republika takmer dvojnásobok hlasov. Nuž a oproti „bratskej“ SNS mala Republika dokonca 6 krát viac hlasov. O čom to svedčí ? Nuž iba o tom, že došlo k presunu hlasov od SNS ku Republike ale aj od Hlasu k Republike, ba dokonca aj od Smeru k Republike…

Neveríte ? Nájdite si môj blog z 5. júna. V ňom sa prihováram ľavicovým a národným voličom, aby volili Republiku. Pre jej radikálnejší postoj k EU a kvôli tomu, že predseda Republiky Uhrík bol v Bruseli jediným skutočným bojovníkom za slovenskú vec. Článok mi admin z neznámych príčin stiahol z titulky, no z osobnej skúsenosti viem, že sa mu aj za pár minút podarilo presvedčiť okolo 20-ky voličov Smeru, aby do EP volili Uhríka a Mazureka, -teda kandidátov, u ktorých je záruka, že v Bruseli Slovensko a Slovákov nesklamú.

Nech je akokoľvek, nazdám sa, že polovica voličov Republiky sú radikálnejšie ladení pôvodní voliči Smeru a štvrtina voliči SNS. Takže paradoxne, nie Smer vycical partnerskú Republiku, ale naopak, Republika prebrala Smeru 5-6% hlasov. A rozhodla tak o tom, že Šimečka a spol. už tretí deň môžu po médiách vykrikovať, akí sú oni geroji a ako oni toho Fica konečne porazili…

Smer na rozdiel od PS v ďalšej politickej práci nechce nikoho zo svojho pratnerského tábora zožrať. Nechce sa s nikým spojiť, dokonca ani len s takmer identickou stranou Hlas nie. Smeráci dnes verejne naznačili, že im status quo, teda existencia dvoj sociálnodemokratikých strán vyhovuje. Že je to vec strategicky výhodná. A že budú podporovať autonómne fungovanie Hlasu. Pokiaľ ide o SNS, Smer sa priam otcovsky staral o dostatok počtu hlasov pre ňu už v parlamentných voľbách v septembri. Aj dnes drží Smer nad SNS akoby patronát. Smer zrejme aj v najbližšom období urobí všetko pre to, aby sa SNS oklepala z eurovolebnej porážky a posilnila znovu do pozície dôstojného člena silnej vládnej koalície.

Takže tak, milí novinárikovia. Smer nejde svojim najbližším partnerom po krku /len aby porazil šimečkovcov/. Smer si svojich partnerov do súčasnej a budúcej vládnej spolupráce /Hlas, SNS, Repuliku, možno aj maďarský Szovetség či KDH/ váži a stará sa, aby prosperovali. Smer si vidí ďalej od nosa. Smer investuje aj do zajtrajška. Preto je Smer – či sa to niekomu páči alebo nie, či to niekto považuje za primitívnu stranícku propagandu alebo nie, – stranou budúcnosti.

„Slovenské hrdinstvá“ na nesprávnej strane histórie

22.06.2024

Včera bola v Lipanoch-Rožkovciach okr. Sabinov malá slávnosť. Maďarskí aktivisti tam /niektorí v uniformách husárov resp. honvédov/ znovuodhalili pomník asi 200 Uhrom, ktorí pred 175 rokmi pri Sabinove padli v rámci boja Budapešti proti Viedni a proti rakúskym cisárom pozvaným ruským kozákom. Inštruovaní Orbánom sa maďarskí rečníci zmienili včera aj o tom, že medzi [...]

Nadstranícky prezident Pellegrini je NEZMYSEL

16.06.2024

Tradičným mýtom slovenskej politiky je mýtus o nadstraníckom, nezávislom prezidentovi, ktorý by mal byť „prezidentom všetkých“. Ktovie, odkiaľ sa k nám tento nezmysel dostal, lebo nič nie je tak vzdialené skutočnej realite ako „nadstranícky prezident“. Ani vo svete a ani u nás na Slovensku. Zo zahraničia sa k nám tento nezmysel ťažko dostal, pretože [...]

Frky z tlačovky Šimečkovcov

10.06.2024

Kedysi sa na Slovensku žarty, vtipy v školskom slangu nazývali „frky“. Prišlo mi toto slovo na um, lebo dosť pasuje na to, čo sa dalo vidieť a počuť na prvej TB po eurovoľbách. Šimečka a Odor na TB hovorili pateticky a vážne, no ich výroky vyznievali skôr humorne. Nechtiac humorne. Nechcený humor zo šimečkovcov priam striekal. Fŕkal na všetky strany. Preto frky. [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

feren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 98435x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Kategórie