Založ si blog

Slovenské letecké esá medzi pilotmi, čo zradili „tisovskú“ SR neboli

Ďakujem pánovi Miroslavovi Čaplovičovi za článok, ktorým si pripomenul 85 rokov od zrady 8 letcov. Išlo o letcov leteckého pluku Slovenskej armády v Piešťanoch. Napriek tomu, že sa ostatní členovia leteckého pluku pokúsili zabrániť odletu lietadiel vlastnými telami, útek do zahraničia /do Poľska/ sa im podaril.

Zradu zdôvodňovali ušlí letci neskôr tým, že neboli vychovaní v slovenskom národnom ale v čechoslováckom masarykovskom duchu. Preto pred obranou čerstvo vzniknutej SR dali prednosť zbehnutiu do Poľska, ktoré v tom čase zabralo nové územia Slovenskej republiky a bolo vo faktickom vojnovom stave so Slovenskom.

Pán Čaplovič píše o týchto letcoch ako o hrdinoch. Hrdinovia to z pohľadu masarykovského štátu boli. No nešlo o žiadnych hrdinov významných leteckých bitiek. Ani jeden z 8 ušlých letcov sa nestal leteckým esom v boji s Nemcami. Dvaja z uvedených zahynuli ako členovia početnejších posádok britských bombardérov a zvyšok z nich do konca vojny pôsobil v letectve, – nie však ako sólo piloti.

Letecký pluk Slovenskej armády mal iné esá, ako boli tí, čo pôsobili v Británii v rámci RAF. Najväčším leteckým esom Slovenskej armády bol Ján Režnák. Na nemeckých lietadlách prevažne na východnom fronte dosiahol 32 potvrdených a 5 pravdepodobných nepriateľských zostrelov. S celkovým počtom 37 zostrelov bol váženým letcom aj v rámci Luftwaffe, no poznali ho aj na súperi v Británii a ZSSR. Pre porovnanie, najúspešnejšie české letecké eso – pilot RAF K. Kutttelwascher dosiahol 18 zostrelov. Neviem, či je to veľa alebo málo, – ale fakt je, že na pozadí toho množstva čs. a českých filmov oslavujúcich českých pilotov RAF je to predsa len trochu prekvapivé číslo. Najväčším leteckým esom ZSSR bol i.Kožedub /62 zostrelov/ a A.Pokryškin /59 zostrelov/. Najúspešnejším leteckým esom RAF bol Belgičan van Lierde /50 zostrelov/ a spomedzi Britov J.E.Johnson /38 zostrelov/. Najúspešnejším leteckým esom USA bol R.I.Bong, ktorému potvrdili zostrel 40 japonských lietadiel.

Vráťme sa na Slovensko. Druhým najväčším leteckým esom slovenských vzdušných síl bol s 28 zostrelmi I.Kovárik a tretím najúspešnejším esom J.Gerthofer s 26 zostrelmi. Nasledovali Cyprich s 15 resp. 18 zostrelmi, Brezina so 14 zostrelmi, Matúšek, Štauder a Zeleňák s 12 zostrelmi a Božik s 11 zostrelmi.

-Až po nich nasleduje najúspešnejší pilot slovenskej národnosti Otto Smik, bojujúci na strane spojencov v rámci RAF. Otto Smik bol po otcovi Slovák z Tisovca, po mame gruzínsko-ruský Žid. Do Británie sa dostal inou cestou ako spomínaná skupina 8 zbehov. Ako rasovo prenasledovaný ušiel cez Balkán najskôr do Francúzska a až odtiaľ potom do Anglicka. Popri potvrdených 12 zostreloch sa mu pripisujú aj 3 pravdepodobné zostrely a 2 poškodenia lietadiel. Zahynul pri bombardovaní Holandska. Smik po vzniku modernej SR dostal viacero pôct-volá sa po ňom letecká škola a bol tiež povýšený do hodnosti generálmajora.

Letecké esá Slovenskej armády /okrem Kovárika, nositeľa Železného kríža 1.triedy a nemeckého Zlatého kríža, ktorý zahynul na Sliači pri leteckom výcviku v júli 1944/ napriek všetkému prežili porážku vo vojne vcelku bez úhony. Režnáka po vojne čs. vojenský súd oslobodil, vstúpil ako pedagóg do letectva ČSR. Po nástupe komunistov bol degradovaný ale vďaka pomoci iného leteckého esa Gerthofera ho zamestnali v Považských strojárňach ako konštruktúra vývoja leteckých motorov. Po vzniku modernej SR mu obnovili dôstojnícku hodnosť /poručík/. Zomrel v 2007 v Martine vo veku 88 rokov. Režnáka ocenili Nemci Zlatým krížom a Železným krížom 1.triedy. V USA ho ocenili zápisom do medzinárodnej galérie leteckých es sveta. Je tam o.i. spolu s najväčším leteckým esom Luftwaffe E.Hartmannom, -tým čo v 2.sv.vojne zostrelil až 352 spojeneckých /sovietskych, britských amerických/ lietadiel.

J.Gerthofer /tiež nositeľ Železného kríža 1.triedy/ sa spočiatku po 2.sv.vojne vzhľadom na svoje schopnosti bez problémov začlenil do štruktúr čs. letectva. Bol školiteľom nových letcov a od leta 1947 dokonca osobným pilotom pre poslancov SNR na služobnom Douglase C-47. Komunistické čistky napokon zastihli aj jeho. V r.1950 bol z letectva vyhodený a zaradený ako robotník do strojární v P.Bystrici. Zomrel v Podbrezovej v 1991 vo veku 81 rokov.

Osudy vojakov, osobitne potom skutočne šikovných pilotov-špecialistov sú neraz zložité. Za zdanlivo rozpornými činmi ľudí však vždy treba vidieť nielen ich osobnostné vlastné vlastnosti ale aj okolnosti, ktoré rámcovali ich profesionálne uplatnenie. Príbehz aspoň tých najvýraznejších postáv vojenskej histórie treba aj dnes pripomínať. Ilustrujeme nimi nielen ich osobné životné peripetie ale aj spoločnský vývoj, ktorým naše Slovensko prechádzalo. A ktorými-napokon, aj dnes prechádza.

„Slovenské hrdinstvá“ na nesprávnej strane histórie

22.06.2024

Včera bola v Lipanoch-Rožkovciach okr. Sabinov malá slávnosť. Maďarskí aktivisti tam /niektorí v uniformách husárov resp. honvédov/ znovuodhalili pomník asi 200 Uhrom, ktorí pred 175 rokmi pri Sabinove padli v rámci boja Budapešti proti Viedni a proti rakúskym cisárom pozvaným ruským kozákom. Inštruovaní Orbánom sa maďarskí rečníci zmienili včera aj o tom, že medzi [...]

Nadstranícky prezident Pellegrini je NEZMYSEL

16.06.2024

Tradičným mýtom slovenskej politiky je mýtus o nadstraníckom, nezávislom prezidentovi, ktorý by mal byť „prezidentom všetkých“. Ktovie, odkiaľ sa k nám tento nezmysel dostal, lebo nič nie je tak vzdialené skutočnej realite ako „nadstranícky prezident“. Ani vo svete a ani u nás na Slovensku. Zo zahraničia sa k nám tento nezmysel ťažko dostal, pretože [...]

Smer nikoho zo svojich nepožiera, Šimečkovo PS však najbližších partnerov áno

11.06.2024

Akýsi jojkársky moderátorík s priškrteným hlasom a vypúlenými očami dnes pri zmienke o tom, že PS vyhralo eurovoľby zásluhou vycicania ostatných liberálnych strán /SaS, Demokrati…/ víťazoslávne vyhlásil, že aj Smer vo voľbách vycical iné strany /Hlas, SNS/ len aby zvíťazil. Ó ako hlbokomyseľné, ó aká geniálna analógia, – ó aké trápne! Prečo ? Nuž [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

feren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 98428x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Kategórie