Založ si blog

Prečo je na Ukrajine vojna-10.výročie masakra v Odesse

Pred 10. rokmi, 2.mája 2014 banderovskí aktivisti v Dome odborov v Odesse zaživa upálili, zastrelili alebo utĺkli palicami 48 ruskojazyčných občanov Odessy. Dôvodom bolo, že propagovali referendum o osamostatnení odesskej oblasti od majdanovskej Ukrajiny.

Podľa V.Medvedčuka, lídra opozičného hnutia Iná Ukrajina a lídra zakázanej opozičnej strany „Opozičná platforma-za život“ /žije v moskovskom exile/ nešlo o spontánnu udalosť. Celý masaker bol dávnejšie pripravovaný skupinou vrcholových nikým nezvolených majdanistických politikov s cieľom zastrašiť a odradiť ďalších občanov Ukrajiny od odporu proti samozvanému kyjevskému režimu.

Pod vedením vtedajšieho majdanistického „prezidenta“ Turčinova sa 10 dní pred masakrom konala schôdzka, na ktorej sa dohodla príprava a priebeh odstrašujúcej akcie. Na schôdzke sa zúčastnil vtedajší „minister vnútra“ Avakov, šéf SBU Nalyvajčenko, tajomník Rady národnej bezpečnosti Parubij, šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Kolomojskij a jeho asistent Palica. Bolo dohodnuté, že akcia sa začne v čase po futbalovom zápase, keď do Odessy príde niekoľko stoviek futbalových chuligánov z kyjevského tzv. Pravého sektora. Oni mali pod osobným vedením Kolomojského asistenta Palicu zabezpečiť samotný odstrašujúci „zákrok“ voči stúpencom referenda. Zákrok bol 2. mája uskutočnený a jeho realizátor Palica zaň získal post gubernátora Odesskej oblasti.

Masaker v Odesse skutočne zastrašil ruskojazyčné obyvateľstvo na Ukrajine. Pokusy o referendá proti režimu vzniknutému z protiústavného prevratu /majdanu/ postupne ustali. Na Donbase. v Donecku a Lugansku však viedli k rýchlemu vzniku ozbrojeného odporu proti Kyjevu. „Opolčenci“ požiadali o pomoc Rusko a to v rámci vtedajších diplomatických možností čiastočne vyhovelo. Umožnilo, aby opolčencov podporili dobrovoľníci mimo aktívnej služby v ruskej armáde.

Horúci vojnový konflikt na Ukrajine sa začal. A trvá od 2. mája 2014 /po zdramatizovaní vo februári 2022/ doposiaľ. Mier je napriek pokusom z Minska a Istanbulu, bohužiaľ stále v nedohľadne. – Dokedy ešte ?

Historizujúce články, hoci nie sú ktovieako čítané, zvyknú kvôli pripomienke nepríjemných faktov odtiaľto rýchlo zmiznúť. Stihne takýto osud aj článok o odesskom masakre ?

Nadstranícky prezident Pellegrini je NEZMYSEL

16.06.2024

Tradičným mýtom slovenskej politiky je mýtus o nadstraníckom, nezávislom prezidentovi, ktorý by mal byť „prezidentom všetkých“. Ktovie, odkiaľ sa k nám tento nezmysel dostal, lebo nič nie je tak vzdialené skutočnej realite ako „nadstranícky prezident“. Ani vo svete a ani u nás na Slovensku. Zo zahraničia sa k nám tento nezmysel ťažko dostal, pretože [...]

Smer nikoho zo svojich nepožiera, Šimečkovo PS však najbližších partnerov áno

11.06.2024

Akýsi jojkársky moderátorík s priškrteným hlasom a vypúlenými očami dnes pri zmienke o tom, že PS vyhralo eurovoľby zásluhou vycicania ostatných liberálnych strán /SaS, Demokrati…/ víťazoslávne vyhlásil, že aj Smer vo voľbách vycical iné strany /Hlas, SNS/ len aby zvíťazil. Ó ako hlbokomyseľné, ó aká geniálna analógia, – ó aké trápne! Prečo ? Nuž [...]

Frky z tlačovky Šimečkovcov

10.06.2024

Kedysi sa na Slovensku žarty, vtipy v školskom slangu nazývali „frky“. Prišlo mi toto slovo na um, lebo dosť pasuje na to, čo sa dalo vidieť a počuť na prvej TB po eurovoľbách. Šimečka a Odor na TB hovorili pateticky a vážne, no ich výroky vyznievali skôr humorne. Nechtiac humorne. Nechcený humor zo šimečkovcov priam striekal. Fŕkal na všetky strany. Preto frky. [...]

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

Ruský tank, vojna na Ukrajine, Belgorodská oblasť

Pritvrdíme, krviprelievanie bude pokračovať, ak Západ neprijme Putinove podmienky, hrozí šéf ruskej tajnej služby

17.06.2024 11:35

Je absurdné, aby sa Putin, ktorý naplánoval, pripravil a uskutočnil najväčšiu ozbrojenú agresiu od druhej svetovej vojny, prezentoval ako mierotvorca, oznámila Ukrajina.

Benny Ganc

Izraelský premiér Netanjahu rozpúšťa vojnový kabinet

17.06.2024 10:58, aktualizované: 11:13

O rozpustení vojnového kabinetu informujú tiež izraelské médiá.

Emmanuel Macron,

Vo Francúzsku sa začala kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

17.06.2024 10:48

Prvé kolo volieb sa bude konať 30. júna. Rozhodujúce druhé kolo je naplánované na 7. júla.

feren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 96548x
Priemerná čítanosť článkov: 2299x

Autor blogu

Kategórie